[da Nigella e do Purgatório]

Já tinha ouvido falar imenso dela…

Já tinha visto os livros à venda…

Não sei porquê nunca me tinha chamado muito a atenção.

Até ontem…

Ontem “colei” a ver o programa “Nigellíssima”, essencialmente com receitas italianas e deu vontade de provar de tudo (ou não fosse hora de jantar – estes tipos da programação da televisão sabem é muito).

Aquilo parece simples e delicioso. A senhora “transpira” amor pela culinária por todos os poros… de tal forma que me deixou tentada a querer experimentar tudo o que vi… e em breve (talvez para o jantar de hoje).

E esta, então, ficou mesmo na memória:

EGGS IN PURGATORY

Eggs in Purgatory
Eggs in Purgatory

Ingredients

  •                             1 tablespoon olive oil                                                                    
  •                             1 small clove garlic (peeled)                   
  •                              ¼ teaspoon dried chilli flakes                                                                    
  •                             400 grams chopped tomatões (1 can)                   
  •                              ½ teaspoon sea salt flakes  (or to taste)                   
  •                             1 large  egg(s) (or 2 eggs if needed)                   
  •                             2 teaspoons grated Parmesan (or more as needed)                   
  •                             1 splash of chilli oil (optional to serve)                   
  •                             2  slices white bread  (or other bread of your choice to serve)                   

Method

  1. Pour the olive oil into a frying pan, then grate in (or mince and add) the garlic, scatter in the chilli flakes and put the pan over a medium heat, stirring, for 1 minute.
  2. Tip in the tomatoes, stir in the salt, and let it come to a bubble. It’s got to be hot enough to poach an egg in.
  3. Crack in the egg (or eggs), sprinkle the Parmesan over it, leaving some of the yellow yolk still exposed, and partially cover with a lid. Let it bubble for 5 minutes, by which time the white should be set and the yolk still runny, but keep an eye on it.
  4. Remove from the heat and serve – if so wished – sprinkled with a little more Parmesan and some chilli oil, and some bread to dunk in.

Tenho mesmo de experimentar… esta e outras!!!

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[da Nigella e do Purgatório]

Para bater à porta...

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